TRAVEL STORY: Καλοκαιρινές Αποδράσεις στη Θράκη

21 Ιουλ 2016


Η ακριτική κυρά του ελληνικού Βορρά σαγηνεύει τον απαιτητικό ταξιδιώτη με ένα υπερθέαμα εικόνων και συγκινήσεων στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Οικολογικοί παράδεισοι, αρχαιολογικοί θησαυροί σας περιμένουν στον ευλογημένο τόπο που σμίγει η Δύση με την Ανατολή. Εξερευνήστε το γοητευτικό μωσαϊκό, αρχοντικά στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, μουσουλμανικά τεμένη στην Κομοτηνή, πανέμορφους κολπίσκους στη Μαρώνεια, καταρράκτες στην Σαμοθράκη, βυζαντινά τείχη στο Διδυμότειχο, εργόχειρα στο Σουφλί, νεανικά events-happenings στις όχθες του ποταμού Άρδα στην Ορεστιάδα, μοναδικοί υγροβιότοποι όπως της Δαδιάς, το Πόρτο Λάγος και το γνωστό Δέλτα του Έβρου.


ΞΑΝΘΗ: Η εναλλακτική πρόταση

Δύση και Ανατολή, καμπαναριά και μιναρέδες, καριόκες και κεμπάπ δένουν αρμονικά, σαν σοροπιαστό γλυκό, στο αρωματικό χαρμάνι του Νομού Ξάνθης.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Περπατήστε το πιο γοητευτικό κομμάτι της πόλης, γεμάτο αναπαλαιωμένα αρχοντικά που χτίστηκαν έως το 19ο αιώνα από πλούσιους καπνέμπορους, στα πρότυπα νεοκλασσικών και μπαρόκ μεγάρων της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και με επιδράσεις από τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.
Η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην περιοχή των καπναποθηκών της Ξάνθης. Οι άνθρωποι της θα σας μυήσουν στα μυστικά του τόπου τους, θα σας κατατοπίσουν για τα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και τις ξεναγήσεις στην περιοχή.
Στενά του Νέστου. Ξεκινώντας από τη Βουλγαρία, ο ποταμός Νέστος μπαίνει στην Ελλάδα, διατρέχει τους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης σε μια αέναη πορεία 130 χλμ κι εκβάλλει στο Αιγαίο. Στα όρια της Μακεδονίας και Θράκης, ανάμεσα στα όρη Λεκάνης της Καβάλας και το βουνό Τσαλ της Ξάνθης, το ποτάμι, μην μπορώντας να διαβρώσει με την ορμή του τα γρανιτένια βουνά, ελίσσεται και σχηματίζει μαιανδρισμούς μήκους 20χλμ στα λεγόμενα Στενά του Νέστου. Φτάνοντας στο χωριό Τοξότες του Ν.Ξάνθης, πάρτε τον ανηφορικό δρόμο 10χλμ έως το παρατηρητήριο, για να αγναντέψτε από ψηλά το ζιγκ ζαγκ των νερών. Κατηφορίστε στο χωριό κι πάτε για παραποτάμια πεζοπορία στο παλιό μονοπάτι από τους Τοξότες μέχρι τα Λιβερά. Απολαύστε 3χλμ ειδυλλιακή διαδρομή μέσα στο αισθητικό δάσος, ένα εκπληκτικό μωσαϊκό από πλατάνια, λεύκες, ιτιές, βατομουριές, σφενδάμια, φλαμουριές, αγριελιές, βελανιδιές, δρυς, πέπλα από κισσούς που τυλίγονται στους κορμούς πλάι στο νερό.

Δραστηριότητες και άλλα: Κανόε-καγιάκ στα Στενά του Νέστου. Η κατάβαση στα στενά του Νέστου είναι ιδανική ακόμα και για αρχάριους καθώς τα νερά κυλούν ήρεμα και δεν θα ζορίζεστε στο κουπί. Στο υδάτινο ταξίδι στις "πιρουέτες" του ποταμού, θα έχετε συνοδοιπόρους σας ερωδιούς που πλανάρουν πάνω από τα κεφάλια σας. 
Birdwatching ερωδιών, κορμοράνων κι άλλων σπάνιων πουλιών στον υγρότοπο του Πόρτο Λάγος, προστατευόμενο από τη σύμβαση Ραμσάρ. 300 είδη πουλιών έχουν καραμετρηθεί στο υγρό παράδεισο που σχηματίζει η λίμνη Βιστωνίδα της Ξάνθης, η λίμνη Ισμαρίδα της Ροδόπης με τις γύρω λιμνοθάλασσες από το Πόρτο Λάγος και τη Λάφρη έως το Ελος και την Αλυκή. Στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας, οι επισκέπτες κατατοπίζονται με βίντεο, παίρνουν πληροφορίες για ορνιθοπαρατήρηση στην αποικία των ερωδιών κι όχι μόνο. Επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αί Νικόλα, μετόχι της ιεράς μονής Βατοπεδίου, χτισμένο σε νησάκι που επικοινωνεί με πεζογέφυρα με τη στεριά, και κολυμπήστε στις αμμουδιές του Πόρτο Λάγος.




Η πρόσβαση στην Ξάνθη: Από Αθήνα πετάτε για Χρυσούπολη Καβάλας και συνεχίζετε οδικώς για Ξάνθη. Η Ξάνθη απέχει 25χλμ από το Πόρτο Λάγος. Η Θεσσαλονίκη απέχει 212 χλμ από την Ξάνθη.

Γαστρονομία: Ο Ν.Ξάνθης προσφέρει συναρπαστικό γαστρονομικό ταξίδι με έντονη τη σφραγίδα της Ανατολής. Δοκιμάστε σοκολατένιες καριόκες, σοροπιαστό γκελίν μποχτσά, σεκέρ παρέ, από σιμιγδάλι και φρέσκο βούτυρο, θεϊκό κεμπάπ. Ντόπια ψάρια, καραβίδες, κεφαλόπουλα στο ψαρότοπο του Πόρτο Λάγος.




ΡΟΔΟΠΗ: Ανατολικός - Δυτικός Άνεμος

Ταξιδέψτε στο χρόνο και στο σμίξιμο των πολιτισμών. Εδώ στο χαιρετισμό Ανατολής και Δύσης, χαρείτε την αναπάντεχη ομορφιά της πολυδιάστατης κι εκθαμβωτικής Ροδόπης.

Η ατμόσφαιρα της Κομοτηνής. Περπατήστε στην αγορά της πόλης. Γύρω από το Παλιό Ρολόι και το Γενί Τζαμί, εκεί στα τενεκετζίδικα, χαρείτε τον απόηχο μιας άλλης εποχής. Αναζητήστε τα παλιά αρχοντικά, το Εσκί Τζαμί, το βυζαντινό ναό της Παναγίας και μη χάσετε το cult παζάρι της Κομοτηνής, κάθε Τρίτη. Μπαράκια, ξενυχτάδικα, πολυσυλλεκτική η νύχτα της πόλης, προσφέρει ακόμα και ναργιλέ. 
Οικοτουρισμός στη Μαρώνεια. Κάντε ποδήλατο βουνού, με διαδρομές κατά μήκος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6, στον Ίσμαρο, εξερευνήστε το σπήλαιο της Μαρώνειας, μυσταγωγικός χώρος με συμπλέγματα σταλαγμιτών και σταλακτιτών σε στοές μήκους 2χλμ, με οδηγό αρχαιολόγο κι έμπειρη ομάδα ξεναγών, κάντε κανό στη λίμνη Ισμαρίδα, κανό θαλάσσης στις παραλίες της Μαρώνειας, αναρρίχηση, ερασιτεχνική αστρονομία και παρατήρηση πλανητών και γαλαξιών με τηλεσκόπιο. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο Eco Explorer (2533021501, www.ecoexplorer.gr)
Πολιτιστικές διαδρομές: Η Ροδόπη εκπλήσσει με την ποικιλία των αρχαιολογικών της θησαυρών. Ξεχωρίζουν το βυζαντινό τείχος Κομοτηνής, η μεσαιωνική τοξωτή γέφυρα Πολυάνθου, το βυζαντικό κάστρο της Νυμφαίας στο περιαστικό δάσος της Ροδόπης που χαρίζει πανοραμική θέσα του κάμπου ως τη θάλλασσα, το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας με θέα το Θρακικό πέλαγος και τη Σαμοθράκη, το ιερό του Διονύσου και η Οικία ψηφιδωτού στην Μαρώνεια. Αξίζει μια επίσκεψη στα μουσεία της Κομοτηνής, δείτε τη σπάνια συλλογή του Βυζαντινού μουσείου, το Λαογραφικό μουσείο, σε ένα πανέμορφο αρχοντικό του 1891, γεμάτο τοπικές ενδυμασίες και γεωργικά εργαλεία του χθες. Επίσης πάτε στο μοναδικό, στην Ελλάδα, μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο χωριό Θρυλόριο και θαυμάστε τα καλάθια των Τσιγγάνων, αληθινά έργα τέχνης από την ορεινή Ροδόπη και τον Εύξεινο Πόντο, με εντυπωσιακές ομοιότητες με τα καλάθια της βυζαντινής Θράκης.
4χ4 και trekking στην ορεινή Ροδόπη. Με ορμητήριο την Κομοτηνή, συνεχίστε βόρεια μέσα στο δροσερό δάσος, όπου κυριαρχούν η δρυς και το πεύκο και πιο πάνω η οξιά, ως το καταφύγιο "Χαράλαμπος Δήμου" του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, σε υψόμετρο 1.050μ. Με πεζοπορία μιας ώρας μέσα σε ένα τοπίο με μοναδικά χρώματα και μυρωδιές της φύσης, θα φτάσετε στα σύνορα της Βουλγαρίας. Εναλλακτική πεζοπορική διαδρομή στα βορειοδυτικά της Κομοτηνής από Κερασία, Πόα, Κρυστάλλη, προς Ίασμο και Αστραία, στα "Θρακικά Μετέωρα".
Η γιορτή της πυράς τον Ιούλιο στη Μαρώνεια και το Πανηγύρι της πάλης τον Αύγουστο στην ορεινή Ροδόπη.

Παραλίες: Κολυμπήστε και σερφάρετε στις παραλίες της Μέσης, Αρωγής, Φαναρίου, Προφήτη Ηλία, Αλκυώνας, Πλατανίτη. Εξαιρετικές ακτές για ψαροντούφεκο στη Μαρμαρίτσα, στη Σύναξη και στις παραλίες του παραδοσιακού οικισμού των Πετρωτών.
Η πρόσβαση στην πόλη της Κομοτηνής, γίνεται οδικώς, με τρένο ή και αεροπορικώς μέσω Θεσσαλονίκης,Καβάλας, Αλεξανδρούπολης. Απέχει 780χλμ από την Αθήνα και 270χμ από τη Θεσσαλονίκη.
Γαστρονομία: Γευστικότατο χαρμάνι της θρακιώτικης, ποντιακής, σαρακατσάνικης, τούρκικης κουζίνας των γεύσεων των Αρμενίων, των Ρομά, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Καππαδοκίας. Δοκιμάστε σουτζούκ λουκούμι, με καρύδια περασμένα στο κορδόνι κι όλες τις ποικιλίες των λουκουμιών, σιροπιαστά γλυκά, μαλεμπί, σάμαλι, χαλβάδες, στριφτόπιτες, σουσαμόπιτες, στραγάλια πιπεράτα, κεμπάπ, λουκάνικα, καβουρμά, θρακιώτικο μουσακά, σαρμάδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χόρτα από τα βουνά της Ροδόπης, ντόπια φέτα. Πιείτε αρωματικό φρεσκοκομμένο καφέ, ιαμαρικό οίνο, ούζο και τσίπουρο.


ΕΒΡΟΣ: Οικολογικός Παράδεισος

Διακοπές δυνατών συγκινήσεων περιμένουν τους εραστές του εναλλακτικού τουρισμού στο νομό Έβρου, οικολογικός παράδεισος στην εσχατιά της Θράκης.

Τα ταβερνάκια της Αλεξανδρούπολης, κατά μήκος της παραλίας, για ψαρο-κρεατοφαγία με θέα το Αιγαίο. 
Το Δέλτα του Έβρου.Σε απόσταση 20χλμ από την Αλεξανδρούπολη, στο ύψος των Φερών, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει το μοναδικό οικοσύστημα του Δέλτα. 314 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο στον κορυφαίο υγρότοπο. Οργανώστε μια περιήγηση στο Δέλτα, με πούλμαν ή βάρκες ανάμεσα σε κανάλια, νησίδες και κολπίσκους, για bird watching με κιάλια και τηλεσκόπια.
Επίσκεψη στο βασίλειο των αρπακτικών της Δαδιάς. Στην καρδιά του δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου βρίσκουν καταφύγιο 31 ημερόβια και 8 νυχτόβια είδη αρπακτικών, μαζί με άλλα 134 είδη πουλιών, 46 είδη θηλαστικών και 41 είδη αμφίβιων και ερπετών, σε μια κιβωτό του Νώε 72900 στρεμμάτων καμωμένη από τραχεία και μαύρη πεύκη, δρυς, ιτιές, λεύκες. Από το κλειστό Παρατηρητήριο του Οικοτουριστικού Κέντρου, θα απολαύσετε το μοναδικό θέαμα των αρπακτικών που έρχονται στη ταϊστρα να γευματίσουν μπροστά σας. Η Δαδιά είναι από τα τελευταία καταφύγια σπάνιων αρπακτικών της Ευρώπης, όπως ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης, ο βασιλαετός, ο κραυγαετός.
Το Μουσείο Μεταξιού στο αρχοντικό Κουρτίδη, στο Σουφλί, μια ώρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Παρακολουθήστε όλα τα στάδια της επεξεργασίας του μεταξιού κι αγοράστε εργόχειρα από τα εργαστήρια της περιοχής.
Παραλίες: Δροσιστείτε στην πλαζ της Αλεξανδρούπολης (ΕΟΤ), στη Santa Rosa, στο Δελφίνι, στο Καλαμάκι(Θέα Θάλασσα), στην ακτή του Άη Γιώργη, στην παραλία της Αγίας Παρασκευής, της Μάκρης και των Δικέλλων.

Η πρόσβαση στην Αλεξανδρούπολη γίνεται οδικώς, με λεωφορείο, με τρένο και αεροπορικώς. Απέχει 850χλμ από την Αθήνα και 391 χλμ από την Θεσσαλονίκη.
Γαστρονομία: Ψαρομεζέδες, χταπόδι, βάτο αχνιστό, καβουρμά, ντόπια αλλαντικά και μυζήθρα. Για επιδόρπιο σουτζούκ λουκούμ και καριόκες. Δοκιμάστε τη γυριστή δαδιώτικη τυρόπιτα στα κάρβουνα με τα επτά φύλλα από τα χεράκια των γυναικών του αγροτουριστικού συνεταιρισμού γυναικών Δαδιάς, "Η Γερακίνα". 



Ζέφη Κληρονόμου
Αρθρογράφος

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (22) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (154) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (29) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (2) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (9) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (45) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)